A székek szövessenek hosszú története van, a múltban az emberek ezt a technikát használták bútorok készítéséhez. Nemcsak a székeket készítették ezzel a technikaival, hanem más típusú bútorokat is. Ez a fajta bútor tartós, és akár száz évig is használható. Fontos tudni, a székek szövésével  kapcsolatban,hogy gyekenyel dolgoznak, ám nagyon óvatosan kell bánni vele, mert ha helytelenül kezeli, az könnyen elvághatja a kezet. Először meg kell nedvesítenie a gyékény leveleit, másodszor meg kell csavarni, és ha már készen áll az üléskeret, el lehet kezdeni magát a szövést.

Sajnos ez a mesterség lassan eltűnik , bar a két világháború között több száz ember alkalmazta a székszövés technikáját,  manapság csak kevés ember rendelkezik a szükséges ismeretekkel annak elkészítéséhez.

” A Szék készítő férfi”

Nagy Imre úr személyes élete

Nagy Imre az  ötvenes években szuletett  es  Szalacson él. Tavaly kezdte a székek szövését. Az oka, hogy úgy döntött, megtanulja ezt a mesterséget , a szomszédja halála volt, aki az utolsó szövő volt a faluban. Imre nem akarta, hogy a mesterség eltűnjön. Hiányos a tapasztalata, és soha nem tanulta  senkitől, csak néhány technikát ismert. Még mindig gyakorol, de nem keres pénzt vele, mert nem tudja eladni  a termékeit. Reméli, hogy jövedelme növekszik, amint egyre nagyobb tapasztalatra tesz szert . Ő az utolsó aktív kézműves  székszóvő. Az összes többi kézműves, akik ismerik a székszövés technikáját, nem gyakorolja azt, mert a termékeket nem értékelik, és túl sok időt és erőfeszítést igényel ezeknek az elkészítése.

Hogyan lehetne növelni jövedelmed, ha szekszovo vagy?

  • Hirdesse termékeit múzeumokban interaktív műhelyek segítségével.
  • Vegye fel a kapcsolatot különféle bútorgyártókkal, hogy felvegyek márkáját üzletükbe, katalógusukba.
  • Fontolja meg az uniós finanszírozás iránti kérelmet a fogyóeszközök, pénzmegtakarítás és a profit növelése érdekében.
  • Vegyen részt vásárokon, vasárnapi piacokon. Ily módon reklámozhatja  márkáját, és tudatja az embereket a munkájarol.
  • Nagyvonalú engedmenyeket  tegyen az alacsonyabb jövedelmű emberek számára.