În perioada 26/29 august la Săcueni se organizează o întâlnire a localităților înfrățite. Șirul de programe poartă egida: Schimb de experiențe agricole și culturale pentru o UE mai coezivă. Participă reprezentanții comunelor Edeleny, Hehalom, Mucsony din Ungaria, Kamocsa, Kurti din Slovacia.

Scopul întâlnirii de patru zile este de a se realiza o legătură mai strânsă între locatarii comunităților participante. Delegațiile vor face cunoștință cu funcționarea UE referitoare la agricultură și comerțul legat de aceasta. Vor organiza un schimb de experiență privind reglementările, legile, caracteristicile regionale, care pot influența dezvoltarea, respectiv menținerea acestor comunități în oglinda situației de concurență existente în cadrul UE. Winkler Gyula, parlamentar european, vicepreședintele comisiei de comerț internațional în cadrul Uniunii, invitat la întâlnire, va prezenta o expunere despre politica agrară comună și noile direcții ale UE în privinţa acestora. Se vor purta discuţii şi despre situaţia şi posibilităţile tineretului, în cadrul unei prezentări interactive.

Delegațiile și participanții vor dezbate și alte probleme actuale care frământă Uniunea, precum: Viitorul și posibilitățile UE în legătură cu procesele interne și externe ale comunităților. Se va discuta și despre tendințele de migrație, influența Brexitului asupra geopoliticii şi a punctelor de vedere sociale și economice ale UE.

În decursul evenimentului se va organiza programe atractive, pentru a stârni interesul participanţilor, va avea loc o expoziție din produse agricole, concurs culinar, program de cântece și dansuri populare, precum și alte posibilități de petrecere a timpului liber.

Evenimentul este organizat de Asociația Ér Hangja Egyesület (Glasul Ierului) în colaborare cu Primăria Orașului Săcueni, cu sprijinul Programului Europa pentru cetățeni.

Proiect de programă:

( Organizatorii își rezervă dreptul de modificare al programul

Joi, 26 august

  • până la ora 19.00 – Sosirea delegațiilor, cazare
  • de la – 20.00 – Cină

Vineri, 27 august

               9.00 – Deschidere festivă, primarului Csaba Beres şi președintele Asociației Er Hangja, Timea Aszalos salută participanţii, cea din urmă va prezenta programul, va arăta scopul și posibilele rezultate ale evenimentului. Vor rosti cuvântări și conducătorii delegațiilor.

               9.30 – Pretentarea localităţilor participante. Delegațiile vor prezenta locaţia, posibilitățile economice și turistice ale localităţii, şi realizările obținute cu sprijinul UE.

               12.00 – Probleme comune, provocări (euroscepticism, eurofobie, problema migranților, Brexit) – prezentări și discuții

               13.00-17.00 – Pauză de masă, program liber

               18.00 – Program de cântece și dansuri populare. Delegațiile vor prezenta dansuri, cântece, port popular, caracteristice etnografice, o paletă largă etnoculturală.

               20.00 – Cină

Sâmbătă 28 august

               9.00 – Situația economiei agrare – participanții vor prezenta, în circaa câte zece minute, situația agrară din localitatea lor, procentajul din economie, produsele agrare caracteristice, valorificarea acestora, greutățile întâmpinate.

               10.00 Expoziție internațională (și locală) – Expoziţie din produse agricole caracteristice localităţilor participante

               11.30 – Bugetul UE pe perioada 2021 – 2027, noi probleme în politica agrară și de coeziune comună – prelegere despre noile orientări ale UE expusă de Winkler Gyula, parlamentar european, vicepreședintele Comisiei pentru comerț exterior al Parlamentului European.

UE este pentru tineret – europarlamentarul ține un discurs interactiv pentru tineret despre posibilitățile asigurate de Programul Erasmus Plus, și despre noile scopuri și orientări ale UE legate de tineret.

               13.00 – 16.00 – Pauză de masă, program liber

               16.00 – Interviuri radio – TV despre voluntariat, ce foloase personale și de colectivitate s-au realizat în urma voluntariatului (ex.: dezvoltarea personalității, apartenența de o colectivitate ) Materialul realizat va fi publicat pe platforma comunitară al Asociației Er Hangja.

               17.00 – Vizită la Căminul de copii din Săcueni, susţinut de Csaba Bojte , conducătorul Fundației Sf. Francisc din Deva. Oaspeţii se vor familiariza cu istoricul Fundației, vor afla despre rezultatele obținute până în prezent şi planurile pentru viitor. Eventual se vor putea implica în viaţa cotidiană a Căminului.

               19.00 – Cină

Duminică 29 august

               8.00 – Program culinar. Fiecare delegație gătește mâncarea caracteristică zonei de proveniență. Urmează o gustare reciprocă. Fiecare delegație primește o diplomă de participare.

               13.00 – Despre viitorul posibil al UE – primarul Beres Csaba expune pe scurt despre viitorul Uniunii Europene – Este oare posibilă menținerea ei pe termen lung? Participanții vor fi atraşi în discuții.

Schimb de păreri despre posibilități de continuare a acestui eveniment – cum pot colabora participanții pe ţărâm cultural, turistic, economic?

               15.00 – Rămas bun de la participanți