În perioada 14-16 iunie 2019 vom organiza la Săcueni „Reuniunea Așezărilor Fraterne”

Scopul evenimentului este de a reunii comunități din România, Ungaria, Slovacia și Serbia pentru aprofundarea cunoaștințelor despre istoria și funcționarea Uniunii Europene. În cadrul programului, participanții vor discuta problemele actuale ale UE, precum criza refugiaților, Brexitul, euroscepticismul și europhobia, în câutarea răspunsurilor, și soluțiilor. Sub îndrumarea domnului primar al orașului Săcueni, sociologul Csaba Béres, delegațiile vor discuta despre modul în care pot devenii cetățeni activi, motorii ai comunității aparținătoare precum și al comunitatii europene, prin a fii voluntari, prin donații, prin participarea la votare sau conceperea și derularea anumitor petiții. Aceste programe sunt menite de a dezvolta sensibilitatea empatică și solidaritatea participanților.

Pe parcursul derulării programelor, copiii vor cunoaște trăsăturile de bază ale Uniunii Europene, prin diferite jocuri.

Organizatorii vor întroduce tinerii în lumea programelor de educație non-formală din UE, inclusiv Corpul Solidarității Europene, și îi vor motiva să participe la aceste programe.

Prin participarea la eveniment a unei delegații din Serbia, subiectele vor fi dezbătute și din perspectiva unei comunități din afara UE.

Reuniunea se axează, pe păstrarea patrimoniului cultural al Europei, permițând participanților să împărtășească aceste valori prin prezentarea: unor produse specifice locale, a dansurilor și cântecelor populare proprii, a monumentelor înfățișate pe câteva file de fotografii și un concurs culinar cu feluri de mâncare tradiționale. Prin aceste activități, dorim conștientizarea importanței identității culturale proprii și importanța multiculturalismul European, precum și importanța acceptării diversității culturale.

 Proiectul este implementat în cadrul programului „Europa Pentru Cetățeni” al Uniunii Europene.