18 Február

A mini tésztaséfek!

Az első eseményhez kapcsolódva, amit az 1-es számú technológiai líceumban tartottunk Nagykágyán arról, hogy melyek a legnépszerűbb és ma is gyakorolt mesterségek Székelyhídon, ezen a héten az eseményünk arra a mesterségre épült, amit a gyerekek választottak ki legutóbb: levestészta készítésre! Kezeinket liszttel és tojással maszatolva nagyon jól szórakoztuk ebben a kellemes tapasztalásban (a tésztamasszáról kiderült, hogy valójában olyan, mint a gyurma, csak sárgás a színe).

Szent Valentin-napjának környékén járva úgy döntöttünk, a tésztának szívformát adunk. A gyerekek nagyon elkötelezettek voltak a hozzávalók szakszerű adagolásában, mint kistermetű olasz séfek. Miközben a tésztát pihentettük, egy kis tészta-quizt is kitöltöttük, hadd lássuk, milyen tésztasodrók is vagyunk igazán? A foglalkozás végére úgy alakult, hogy a tésztáink inkább voltak dekoratívak, mint megehetők, de a gyerekekkel együtt mind elégedettek voltunk a nagy, sárga szíveinkkel. A sikerhez hozzátartozik, hogy az osztályterem is tiszta és sértetlen maradt az egyórás ténykedés után, leszámítva 1-2 véletlenül eltaposott cafatkát a padlón.

27 Február

Spanyol est a láthatáron!

Helló mindenki! Ne felejtsetek el helyet hagyni a határidőnaplóban ma estére, ha meg akarjátok tapasztalni s spanyol kultúra egy szeletét, úgy, mint talán soha korábban! A megkóstolható étkeket Albanak és Andreának köszönhetitek majd.  
Emellé Jon is meglepetéssel készül számotokra! Egy válogatással a legfincsibb spanyol filmekből MAGYAR FELIRATTAL!
Szóval már csak pár óra, és beszállhattok ebbe az izgalmas estbe, mint egy kulturális kirándulásba.

ESTE HÉTTŐL EGYÜTT ÜNNEPELJÜK A KULTURÁLIS SOKSZÍNŰSÉGEINKET!

Március 1

Helyi vállalkozók játéka

Mi lenne, ha te lennél a saját vállalkozásod vezetője? Hogyan indulj el egy ötletvázlattól és juss el odáig, hogy nőni és virágozni látod azt, mint legszebb álmaidban? Hadd meséljem el én hogyan látom ezt. Minden lehetséges, ha arról van szó, hogyan öltsön testet az ötleted egy vállalkozás formájában. Ez az a gondolat, amit a Petőfi-líceum néhány diákja és én együtt követtünk a múlt heti foglalkozáson.
Az üzleti modellekről szóló alapismeretek bemutatója után azokról a különböző lépésekről elmélkedtünk, amik a helyi vállalkozásunk beindítását jelentik, és a régió lejelentősebb mesterségeit veszik alapul (kivéve persze a bor- és pálinktermelést, hiszen 18 éven aluliakkal dolgoztunk). A levestészta, csokoládé, szappan és méz gyártása közül választva a hétfős csapatok dolgozták ki, hogy indítanák be, tartanák életben vállalkozásukat, és számolták ki, menyibe kerülne a gyártás első körben?

El kell mondanom, az üzleti tervek bemutatása elgondolkodtatott s megnevettetett egy időben, a fiatalok kreativitása maximálisan teret nyert az önkifejezésben. Kiemelnék néhány ilyen mondatot, pl. „A profitunkból építünk egy Profit.” vagy „A mi mézünk elmézesztően jó.” Ezenfelül nagy erőfeszítések történtek a vállalkozások logóinak kitalálásában is, hiszen ez a vállalkozások arca. Összefoglalva, gondolatébresztő foglalkozás volt ez, amely által jobban megismerhettem a helyi fiatalokat, gondolkodásmódjukat, és bátoríthattam őket, hogy aktívan vegyenek részt a helyi termelői szférában, ha így képzeletben is.

A foglalkozást díjazással zártuk, a nyerteseket édesszájú finomságokkal jutalmaztuk, bá mind igazán kiérdemelték az elismerést az üzletalapítói készségeikért.

Március 15

Mini-kiállítás a lícumban

Kedves mindenki!

Az 1848-as forradalom és szabadságharc március 15-i kitörésére szervezett hétvégi események kapcsán úgy gondoltuk, egy mini-kiállítással jelentkezünk, ami a múltbéli Székelyhídon „sétáltatja” a szemlélőt.
A megemlékezés reggelén tettük ki a képeket, láttuk a magyar zászlókat és háromszínű díszeket, a népviseleteket és az izgatott diákokat a folyosókon. Belecsöppentünk a készülődési lázba, ami ránk is hatással volt, hisz a MINI-KIÁLLÍTÁS EGY KÖVETKEZŐ ESEMÉNYÜNK ELŐKÉSZÜLETE!
Reméljük van két percetek elidőzni a képek előtt, felfedezni melyik merre készült a városban, mi pedig hamarosan tudatjuk veletek az eseményünk időpontját!

Sziasztok!

1 April

Úgy tűnik a szép idő velünk marad! Hogy kiélvezhessük, úgy döntöttünk, pénteken egy flashmobbal köszöntjük a tavaszt a millenniumi parkban. A Petőfi elemi iskola Oláh Katalin vezette előkészítő osztályos tanulói a spanyol Las Ketchup együttes Asereje c. dalára mozgatták meg karjaikat és csípőiket. A gyerekek jól érezték magukat miközben bemutathatták, mit is tanultak az előző héten. A villámcsődület koreográfiáját a maracas, azaz rumbatök hangszerek kísérték, amit a gyerekek maguk készítettek, és amit Latin Amerikában a zenei előadások felpezsdítésére használnak. Aki lemaradt, annak itt egy videó.
Illetve köv. pénteken délután 3-tól újabb flashmob következik, ugyanott, ezúttal a La Macarena c. dal ritmusára. Gyere el, nézd vagy csatlakozz te is!

Flashmob con maracas!

Our Volunteer, Alba organized a flashmob with elementary school kids in the central park of the city, preparing previously some noisy maracas!—Önkéntesünk, Alba, az elemi iskolásokkal szervezett flashmobot a város központi parkjában, az előzőleg együtt elkészített rumbatököket is megcsörgetve!

Publicată de Érhangja International pe Luni, 1 aprilie 2019

10 April

Mennyire ismered a várost?

Április 10-én a délelőttöt egy kis elmélkedéssel töltöttük, még pedig azzal kapcsolatban, hogy milyen fizikai változásokon ment át Székelyhíd városa. Olyan képeket állítottunk ki, amelyeken az épületek még a régi falusi környezetet idézik, mielőtt a kommunizmus vagy más ideológiák átformálták volna.

Székelyhíd kis városa minden olyan épülettel és létesítménnyel rendelkezik, amikkel a kisvárosoknak rendelkezniük kell: városháza, könyvtár, vonatállomás, rendőrség, múzeum, és így tovább. A kiállított képeken Székelyhíd fő látnivalóit mutattuk meg, egybeolvasztva a múltbéli és a jelenlegi kinézetet. Így a változás még egyértelműbben rajzolódott ki a nézők, így a hozzánk látogató 3 osztály számára is. A Petőfi-líceum diákjai Egeresi Ingrid tanárnő vezetésével érkeztek a múzeumba 1-1 órára. Miután összehasonlítottuk a képeken látottakat és elbeszélgettünk róluk, játszani kezdtünk: Székelyhídon egy hurrikán ugyanis összemosta a múltat és a jelent, ami a játékhoz használt képeken teljesen eltorzított színkeverékként jelent meg. A diákok feladata az volt, hogy ennek ellenére azonosítsák mi is lehet a képeken. A tanulság: legközelebb nagyobb kihívás elé kell állítani a tanulókat, figyelembe véve a felismerőkészségüket…. nekik köszönhetően Székelyhíd most már biztonságban van, és minden a helyére került. 

2 May

Csütörtöki EVS hírek!  

Április utolsó hetében Püsök Julianna elemista osztálya egy műhelymunka keretében nemeztulipánokat 🌷 készített anyák napja alkalmából (ami május első vasárnapja, ha jól jönne egy emlékeztető 
A nemezelés egy rég létező hagyományos mesterség, amely gyapjút használ különböző kiegészítők elkészítéséhez: táskák, külső viseletek, és bármi más, meleg és kényelmes kiegészítő, ami csak eszünkbe juthat.
A műhelymunka alkalmával a múzeumban 🕋 rendezkedtünk be, hogy elkészítsük a tulipánokat. A technika egyszerű: válassz színes nemezdarabokat, végy egy tál vizet és lanolinos szappant. A bevizezett gyapjút be kell dörzsölni szappannal, és közben finoman kipréselni belőle a felesleges vizet. A cél, hogy a gyapjút, kemény tartásúra simogassuk, és olyan alakúra, amilyen tárgyat szeretnénk belőle elkészíteni.
Mint az a képeken is látható, jól ment a munka. Talán kissé több szappant használtunk, mint kellett volna, mert a műhelymunka egy improvizált habparty-ba csapott át! 😀 De a kitartó vizezés-szappanozás-préselés-simogatás meghozta gyümölcsét / virágát. A tulipán forma eléréséhez ping-pong labdákat használtunk, amint a gyapjú kellőképpen sűrűsödött.
Az eredmény remek lett, minden gyerek sikerrel vette a műhelymunkát, és talán ennél is több anyuka örvendhetett a korai anyák napi meglepetésnek!

8 May

Az Európai Parlamenti választások már a sarkunkban vannak!
Az elmúlt hetekben az Érhangja önkéntesei azon törték a fejüket, hogyan hívják fel erre a figyelmet, különösen a fiatalok körében, akik már beléptek a kellő korhatárba vagy hamarosan betöltik a kellő kort a szavazáshoz.
Annak érdekében, hogy szűkítsük a szakadékot az EU szervezetei és a székelyhídi lakosok között, úgy döntöttünk, hogy ismertetjük az EU legfontosabb tulajdonságait.
Kezdetnek 17-18 éves diákokat látogattunk meg a Petőfi-líceumban. Miután beszéltünk az EU bürokratikus és gyakorlati tudnivalókról a szervezet törekvéseit illetően, kiemelten kezeltük a demokrácia fontosságát és azt, hogyan is képviseli az EP közvetlenül Európa polgárainak ideológiai döntéseit. Az Európai Parlamentet a 28 tagállam közvetlenül megválasztott 751 parlamenti képviselője alkotja. Az EP így jogalkotói, költségvetési és felügyeleti szerepet tölt be.
A bemutató után két, a demokratikus folyamatokkal kapcsolatos játékot is játszottunk. A tanulók négyfős csoportokban kitöltötték a társadalmi jogok 8 emeletes piramisát, azokkal a jogokkal, amik szerintük a legalapvetőbbek. Ezután gyors vita következett a Schengen-övezetről és a határőrizet nemzeti szuverenitásáról. Büszkék vagyunk az EU-s tájékoztatónk fogadtatására!

U.I: Ha nem vagy otthon az EP választásokkal kapcsolatban, tudd, hogy Romániában május 26-án lehet szavazni, kora reggeltől estig. Értékeljük, ha úgy tekintesz a szavazásra, mint egy lehetőségre, hogy csatlakozz azokhoz, akik egy befogadóbb, biztonságosabb és egészségesebb Európáért dolgoznak!

15 May

Érdekel a spanyol nyelv?

Szeretnéd megfűszerezni spanyol tudásod és csatlakozni ahhoz az 577 millió főt számláló közösséghez, amely spanyolul beszél világszerte?

Alapfokú spanyol nyelvórák
Itt az alkalom, törd meg a jeget!

>> SZEKELYHÍDI MÚZEUM, 23 MÁJUS, 17:00 ÓRA <<

Utóirat: Találkozunk a Spanyol órán 

See you there!

13 June

Az Ér Hangja önkéntesei saját természetükhöz illő standdal várják az érdeklődőket: lesz elég infó az Európai Szolidaritási Testületről (ESC, a volt Európai Önkétes Szolgálat), de lesz hely a kikapcsolódásnak is!
Jó pár meglepetést találtunk ki, az EU-val 🇪🇺és azzal kapcsolatosan, mit jelent ennek a nagy közösségnek a tagja lenni. A célunk persze az, hogy tájékoztassunk, s ezáltal bátorítsunk az EU adta ifjúsági lehetőségek, az ESC adta programok kipróbálásában.
Bármerre is vigyen az utad, reméljük benézel hozzánk és iszol egy finom spanyol italt velünk! 🥤🥤

26 June

Eltelt egy jó kis idő mióta mi önkéntesek nem jelentkeztünk itt.

A szolgálati időnk a vége felé közeleg így lassan kezdjük összefoglalni, mit is csináltunk az elmúlt kis időszakban, hogy ti is lássátok a munkánkat. Ugyanakkor Jon Baldwin, a videóművész önkéntes társunk haza tér e hét végén, utolsó napjait tölti velünk.

Én továbbra is Székelyhídon maradok, a nyári angoltáborban segédkezem, és ne feledjétek, a hétfő esti spanyolórák kis csapata vár titeket továbbra is, ne álljatok ellent a kíváncsiságotoknak!

Reméljük a nyári vakáció jól kezdődik számotokra és már nyaraltok, lazultok valahol! Valahol, ahol a pokoli hőség nem süt titeket rákpirossá vagy aszalt paradicsommá!

4 July

Helló Mindenki!

Íme néhány hír az önkéntesekről 😉

Mint tudjátok, Székelyhídon épp zajlik a római-katolikus hittantábor, ahol én is segédkezem. Gondoltam jó lenne, ha tudnátok ti is róla miket játszunk a gyerekekkel. Kipróbáltunk az élő csomót, bújócskáztunk, és még mennyi minden.

Emellett tanultunk spanyol és magyar egyházi énekeket is! Jó volt megismerni a táborozó gyerekeket, a tábort segítő többi helyi önkéntest, és Kuglis Gábor atyát is.

Remélem élvezitek az élő csomóról készült videót!

The knot

Sziasztok 🙂 I want to give some updates about the last volunteering. As you might know, this week we are having the Religious Summer Camp at the Roman Catholic Church and I thought it would be nice if you saw some of the games we are playing: the knot, English hide and seak, who grabs the bottle… Besides, we are learnning together some Spanish and Magyar mass songs!I am happy to be in the group with Szilard and meeting the rest of the local volunteers and father Kuglis Gábor. Hope you enjoy the Knot game video & some of the pictures we took today from our group!

Publicată de Érhangja International pe Joi, 4 iulie 2019

20 Aug

Egyre közeledik az Ér Hangja Egyesület első Európai Önkéntes Szolgálati projektjének vége itt Székelyhídon, amely a kulturális örökségek megőrzésére és népszerűsítésére íródott. Én meg gondoltam megosztom veletek az elmúlt hetek néhány eseményét. Jó kis nyári napokat élvezhettünk a városban, a természetben. Visszatekintve, el sem hisem hogy ez a 8 hónap így elszaladt.

Hálás vagyok az itt szerzett élményekért és az emberekért, akikkel megoszthattam ezeket. A képeken olyan emlékeket láthattok, amiket biztosan haza viszek magammal Spanyolországba két hét múlva.

Remélem jó telik tovább mindannyiótok nyara! A viszontlátásra!