Europa pentru cetățeni: valori comune, provocări comune și un viitor european comun

Orașele gemene s-au reunit pentru evenimentul denumit Valori comune, provocări comune și un viitor european comun organizat de Uniunea Europeană în perioada 14-16 iunie în Săcueni județul Bihor. Acest eveniment a avut loc în paralel cu Zilele Orașului Săcueni, deschiderea a avut loc vineri împreună cu orașele Edelény HU, Gersekarát HU, Nyiradony HU, Kishegyes HU, Kamocsa SK și Pacser SB și, desigur, orașul Săcueni RO a fost reprezentat ca gazdă.

Prezentările, care s-au desfășurat în sălile de la Sfântul Ladislau din Muzeul Orășenesc, au lăudat importanța comunității, a cetățeniei active, a acțiunilor responsabile ale ONG-urile, planificarea, realizarea și participarea activă.

Din cauza acestor subiecte, am ascultat diverse prezentări despre faptul că unde am început și unde vom ajunge dacă am trăi conform credinței comunității, dacă am planifica din timp și am deveni mai activi în Europa.

După discursul scurt de bun venit al primarului Beres Csaba, organizatorul evenimentului, Aszalos Timea, care este și președintele asociației Er Hangja, a subliniat scopul acestu eveniment organizat în cadrul programului sponsorizat de Uniunea Europeană. Ea a vorbit despre importanța unui dialog prietenos în care pot fi discutate provocările zilnice și noile începuturi, apoi a deschis oficial evenimentul.

Potrivit programului, reprezentanții participanți ai orașelor s-au prezentat, au discutat despre inovațiile, proiectele și acțiunile ulterioare aderării la Uniunea Europeană. Participantul sârb nu a putut să se refere la acest fapt din cauza faptului că încă nu au aderat la UE.

Programe în Edeleny pentru a încetini migrarea

Püsök Julianna, moderatorul a cerut mai întăi notarului din Edeleny să-și prezinte orașul.  Vártas József, notarul din Edeleny, a descris câteva fapte reale despre micul lui oraș din județul Borsod-Abaúj-Zemplén Ungaria, orașul este situat în mijlocul acestui județi, și au aplicat și au câștigat numeroase proiecte finanțate de Uniunea Europeană. Printre aceste proiecte inovatoare se numără renovarea primăriei, a bibliotecii și renovarea străzii principale din centrul orașului, au menționat, de asemenea, că prin utilizarea sprijinului din partea Uniunii Europene și a deductibilității, comunitatea a reușit să refacă Castelul Baroc și să curățe zona parcului înconjurător, cu ajutorul unei sume de 2,4 miliard forinți maghiari. Cea mai mare problemă a orașului este migrarea, pentru a încetini acest proces, cetățenii încearcă să pună în aplicare programe și proiecte integrate.

Una dintre aceste încercări este proiectul numit Programul O șansă acasă, care îi ajută pe tineri să rămână în orașul lor natal, pentru a crea locuri de muncă, iar un alt proiect important este proiectul Green City, care se concentrează asupra importanței unui mediu sănătos.

Gersekarát – comunitatea care crește împreună cu natura înconjurătoare

Această comunitate se află în județul Vas din Ungaria, și ne-a fost prezentată de doamna Ferencz László, referentul primăriei. Comunitatea are doar 639 locuitori, dar există numeroase inițiative pentru a îmbunătăți comunitatea și pentru a crea mai multe posibilități pentru oamenii care locuiesc aici. În comunitate există o pădure de stejar uriașă unde a fost creat și un parc mileniu. Printre alte atracții turistice, vizitatorii pot să verifice casele de presă, datorită faptului că acest mic oraș este un peisaj cultivat cu struguri, iar pe o suprafață de 34 de hectare există un ștrand natural situată pe malul lacului Sarviz. Datorită diferitelor proiecte finanțate de UE, comunitatea a reușit să renoveze casa culturală, primăria și faimoasă biserică locală Sfânta Cruce din Gersekarat.

Reprezentanții din Nyiradony se concentrau pe trafic și capacitatea de a fi competitivi

Inovațiile anului 2019-2020 au fost prezentate de dr. Keczan Barbara, liderul de proiect al conducerii orașului. Acest oraș mic este situat în județul Hajdu-Bihar din Ungaria, există diverse încercări de dezvoltare a orașului, cum ar fi renovarea drumurilor, construirea unui traseu de ciclism, și construirea unei stații de ambulanță. Printre proiectele inovatoare se numără și proiecte care contribuie la dezvoltarea parcului științific și tehnologic, aceasta reprezentând și capacitatea de a fi competitivă în acest domeniu.

Kamocsa – vom avea un parc cu plante naturale

Primarul orașului Kamocsa din Slovacia, Lukacs Imre, a prezentat aspecte interesate a costumelor tradiționale din zonă, ca de exemplu rochia tipică de mireasă având o culoare neagră, și a menționat sarmalele, care este foarte gustoasă și aici în Săcueni. Această comunitate are, de asemenea, o varietate de proiecte finanțate de Uniunea Europeană, și este extrem de apreciată dezvoltarea parcului pe bază de plante naturale, unde puteți să umblați pe iarbă descălcați.

Comunitatea orașului din Serbia discută despre importanța turismul din zonă

Kishegyes este un oraș mic în Serbia, cu populație de 4890 de oameni, și este situat în partea nordică a țării. Populația este împărțită în funcție de naționalitate, 80% sunt maghiari, iar restul de 20% sunt sârbi, macedoneni, croați, romi și muntenegreni. Există o puternică sentiment intercultural, conform discursului lui Sandor Istvan, consilierul municipal. Se pună un accent deosebit de important pe turismul din zonă. În iulie există programe care promovează turismul în zonă în perioada Zilelor Anna și a Festivalului Dombos, iar toată lumea este așteptată de ferma Katai. Primarul satului Pacser, Szabolcskai Szabolcs a prezentat circuitul termal local care se află pe o suprafață de 2000 de metri pătrați, este un lac artificial, încărcat cu apă termală pentru vizitatori.

Orașul nostru se dezvoltă datorită educației, turismul și agricultura

Primarul orașului Săcueni Béres Csaba a avut datoria de a prezenta orașul nostru și proiectele deja câștigate finanțate de Uniunea Europeană care ne ajută în dezvoltarea orașului, el a prezentat, de asemenea, atracțiile orașului și dezvoltările strategice: la nivelul turismului și la nivelul agriculturii.

Există, de asemenea, un rol foarte important al dezvoltării educației, care ar putea oferi o bază solidă pentru cei care ar dori să rămână în orașul lor natal. Pentru a îmbunătății șansele la educație, orașul a oferit și a câștigat proiecte pentru renovarea școlii profesionale din Cădea și pentru a construi o piscină nouă, astfel încât generațiile viitoare ar putea avea o calitate mai bună a vieții. Primarul a subliniat faptul că rezultatele nu vor veni de la o zi la alta, dar fiind răbdător și muncitor, se poate realiza tot ce are în vedere, ca de exemplu, teatrul local este în cele din urmă renovat, ceea ce ar putea fi un loc adecvat pentru următorul eveniment.

Gustări, regiuni, valori

Vineri după amiază, reprezentanții orașelor au avut posibilitatea de a-și arăta orașele natale dintr-o perspectivă diferită, această este o modalitate foarte importantă de a păstra valorile tradiționale, alimentele tradiționale, produse de acasă, și expoziția artelor populare. Fiecare oraș participant a avut un stand în care puteau expune produsele lor, cum ar fi siropurile de fructe, miere și diferite gem și alte alimente delicioase. Datorită produselor expuse, am avut o perspectivă asupra lumii gastronomice unice, în plus am putut vedea diferite arte folclorice.

Mai multe perspective despre Uniunea Europeană

În timpul acestui eveniment finanțat de Uniunea Europeană având tematica Valori comune, provocările comune și un viitor european comun, publicul a avut șansa de a asculta discursuri interactive și interesante despre trecutul Uniunii Europene, despre provocările actuale, despre situația cetățenilor UE și despre alte perspective organizat în holul muzeului local, care a avut loc sâmbătă dimineața începând de la ora 10.

Publicul a fost compus în cea mai mare parte de reprezentanții partenerilor, prima conferință fiind ținută de politicianul UDMR  Szabó Ödön, prezentarea a fost despre Calea de timp a Uniunii Europene de la anii 50 până astăzi. El a reușit să susțină un discurs despre trecutul UE până în zilele noastre, a vorbit despre provocările cu care se confruntă comunitatea europeană. Uniunea Europeană s-a dezvoltat începând cu anul 1951, luând în considerare contractul românesc din 1957, semnat doar de 6 țări: Germania, Franța, Italia, Belgia, Olanda și Luxemburg. În 2004 Ungaria a aderat la UE și cu alte 9 țări, apoi în ultima rundă din 2007, România și Bulgaria au devenit membre ale UE. Datorită acestei crize de lungă durată cauzată de Brexit, Marea Britanie dorește să părăsească UE, astfel există o șansă că uniunea devine mai mică. În ceea ce privește funcționarea uniunii, există mari provocări și puncte sensibile, cum ar fi ritmul de extindere a Uniunii Europene, viteza de sprijinire a țărilor membre și extinderea frontierelor Schengen. Dezvoltarea uniunii depinde de diferite niveluri a abordări a conflictelor.

Domnul  Széll Lőrincz, președintele Direcțiunii de Sport și Tineret din județul Huedin a vorbit despre provocările uniunii și situația tineretului.

Și din nou, primarul orașului Săcueni Beres Csaba, a discutat despre o temă foarte interesantă, asta era Cum să fii un cetățean mai bun, cum să fii un cetățean european mai bun?, discursul său a fost îmbogățit cu idei și experiențe personale și cu umor. Toate aceste discursuri au oferit spațiu suficient pentru public de a-și exprima întrebările sau chiar să intervină cu propriile experiență și observații personale.

Plantația de lavandă

După toate aceste programe intense, orașele participante puteau vizita plantația de lavandă locală, unde puteau să-și aleagă propria lor levănțică și simtă armonia zonei.

Mâncare tradițională maghiară

În ziua închiderii evenimentului, orașele participante au gătit propriul masă tradițională în bograci. Acest lucru avea un sentiment competitiv, toți reprezentanții găteau cea mai bună mâncare tradițională și caracteristică zonei de proveniență. Acest eveniment a fost organizat în centrul sportiv Gyermek Jezus, indiferent de căldura verii, a fost o atmosferă extraordinară, iar participanții au putut gusta diferitele mâncăruri delicioase și au avut șansa de a gusta și de a spune diferența dintre mâncările tradiționale. Alături de mâncăruri delicioase era și țuică pentru a înveseli vizitatorii.