A testvértelepülési találkozóra Székelyhídon kerül sor, Romániában, 2019. június 14 – 16 között.

A rendezvény célja, hogy összegyűjtse a romániai, magyarországi, szlovákiai és szerbiai közösségeket, hogy megismerkedjenek az Európai Unió történelmével, működésével és egyéb szempontjaival. A résztvevők a program során megvitatják az EU-t érintő aktuális kérdéseket, mint például a menekültválság, a Brexit, az euroszkepticizmus és az eurofóbia, közösen igyekeznek megoldást találni ezekre. Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere, illetve szociológus segítségével a delegációk lehetőségeket keresnek arra vonatkozóan, hogy hogyan vehetnek részt aktív polgárokként közösségeik és az európai közösség életében: önkéntesség, adományozás, szavazás, petíciók megvalósítása révén. Ezen programok során fejlesztjük a résztvevők empatikus érzékenységét és szolidaritását.

A találkozó ideje alatt a gyerekek játékosan megismerkedhetnek az Európai Unió alapvető információival. A fiatalokat be fogják vezetni az EU nem formális oktatási programjainak világába, ideértve az European Solidarity Corps-ot is, és motiválják őket, hogy vegyenek részt ezekben.

A rendezvényen részt vesz egy szerbiai küldöttség is, ezért a tematikát egy olyan közösség szemszögéből is fogják elemezni, amely nem uniós tag.

A találkozó az európai kulturális örökség megőrzésére is összpontosít, lehetővé téve a résztvevők számára, hogy a következőképpen oszthassák meg értékeiket: bemutatják a helyi termékeiket, prezentálják népi táncaikat és énekelik népdalaikat, néhány fotó segítségével bemutatják műemlékeiket és elkészítik hagyományos ételeiket egy verseny keretén belül. E tevékenységek segítségével a résztvevők tudatosítják kulturális identitásuk és Európa multikulturalizmusának fenntartásának szükségességét, valamint a kulturális sokszínűség elfogadásának fontosságát.

A projekt megvalósulását az Európai Unió Európa a Polgárokért programja teszi lehetővé.